Medical Taping

Waar komt Medical Taping vandaan?

Medical Taping is een tapetechniek welke in de jaren ’70 is ontwikkeld in Japan en Korea. Via mensen uit de sportwereld is deze in het westen terechtgekomen. Middels het volgen van cursussen kunnen fysiotherapeuten zich de speciale tapetechnieken aanleren. Zo kan onze praktijk deze tapetechnieken ook toepassen.

De tape, ook wel genoemd ‘fysio-' of 'kinesiotape’, die we hiervoor gebruiken is elastisch van aard en heeft qua elasticiteit en gewicht overeenkomsten met de menselijke huid. Door het aanbrengen van deze elastische tape wordt de opperhuid t.o.v. de onderhuid ‘gelift’. Dit liften geeft een toename van de ruimte tussen deze twee huidlagen waarin zich veel zenuwreceptoren, bloed- en lymfevaten bevinden. Door deze ruimtetoename zal bijvoorbeeld de bloedcirculatie van een spier beinvloed worden, waardoor genezing hiervan sneller kan plaatsvinden. Ook kan er via verbetering van de lymfeafvoer een snellere vochtafvoer plaatsvinden zodat zwellingen en oedeem beter verholpen kunnen worden.
Als gevolg van deze twee effecten, neemt de druk op de pijnreceptoren af en de pijn vermindert of verdwijnt daardoor zelfs helemaal. Door het genezingsproces op deze manier continu te ondersteunen, wordt gezorgd voor het effect dat zich verder uitstrekt dan de reguliere behandeling van een half uur.
Omdat de tape huidvriendelijk is kan hij gedurende meerdere dagen kan blijven zitten, ook tijdens douchen en zwemmen, zodoende ontstaat er een unieke 24-uurs behandeling.

De tape die wij gebruiken is door zijn elasticiteit niet beperkend bij bewegen maar ondersteund juist de beweging.
De tape is een rekbaar materiaal, dat vergelijkbaar is met de huid. Daarmee zijn er fundamentele verschillen met gewone sporttape. In de sport wordt deze tape veel gebruikt en is deze herkenbaar door zijn verschillende kleurmogelijkheden waaraan overigens geen verschil in functie toegekend kan worden.

Voor wie is Medical Taping bedoeld?

De basisgedachte van Medical Taping bestaat uit drie punten.
De tape kan effect hebben op de spieren, het lymfesysteem en het vegetatieve systeem. Daardoor behoren de volgende effecten tot de mogelijke resultaten. De toepassing van Kinesiotape zijn onder andere mogelijk bij:

Medical Taping heeft een bewezen medische werking en wordt gezien als een innovatie op het gebied van Fysiotherapie. Het is volledig erkend en wordt professioneel toegepast.